Επίσκεψη Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας κας Μίνα Γκάγκα

Διήμερη επίσκεψη πραγματοποίησε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας κ. Μίνα Γκάγκα, στις 24 & 25 Σεπτεμβρίου 2021, συνοδευόμενη από το Διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας κ. Χρήστο Ροϊλό.

Την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση από τη Διοικήτρια του Νοσοκομείου κ. Ελένη Κανταράκη, τη Διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας κ. Ελένη Βουτιέρου, του Διευθυντές Παθολογικού και Χειρουργικού Τομέα κ. Ιωάννη Μαλακό και κ. Βασίλειο Βασιλειάδη, τον Πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου κ. Σπύρο Γανιάρη. Συναντήθηκε με αντιπροσωπεία εργαζομένων του ΣΕΣΝΟΧ και συζητήθηκαν θέματα ένταξης των εργαζομένων στα βαρέα και ανθυγιεινά, αναστολές εργασίας, συμβάσεις επικουρικών. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Χίου κ. Παντελή Μπουγδάνο και τον Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας & Μέριμνας κ. Παντελή Βρουλή, με θέμα τις κτιριακές υποδομές και την υλοποίηση έργων κτιριακής αναβάθμισης καθώς και τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.
Στη συνέχεια συναντήθηκε με το Δήμαρχο κ. Σταμάτη Κάρματζη όπυ αναπτύχθηκε το θέμα των κινήτρων των ιατρών και από τη μεριά της Αυτοδιοίκησης και η συνεχιζόμενη στήριξη του Δήμου στο Νοσοκομείο. Ακολούθησε μια εποικοδομητική συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου κ. Ιωάννη Μανάρα και μέλη αυτού και αναπτύχθηκαν προτάσεις συνεργασίας ιδιωτών ιατρών με το Νοσοκομείο. Το απόγευμα επισκέφτηκε την Ιερά Μόνή Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης Μυρσινιδίου όπου συναντήθηκε με το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ.κ. Μάρκου σε κλίμα κατάνυξης και ευλογίας για ενδυνάμωση στο έργο της. Ευχαρίστησε θερμά τον Σεβασμιότατο για τις πρωτοβουλίες που πήρε ενισχύοντας το Νοσοκομείο με πληθώρα δωρεών για την ανέγερση Covid κλινών με αρνητική πίεση και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.

Το Σάββατο 25/9/2021 η Αν. Υπουργός Υγείας κ. Μίνα Γκάγκα, επισκέφτηκε συνοδευόμενη από τον Διοικητή της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου κ. Χρήστο Ροϊλό και τη Διοικήτρια του Νοσοκομείου Χίου κ. Ελένη Κανταράκη, τις Οινούσσες όπου ο Δήμαρχος του νησιού κ. Γιώργο Δανιήλ την υποδέχτηκε θερμά. Επισκέφτηκε το Π.Π.Ι Οινουσσών όπου συναντήθηκε με τους υγειονομικούς και κατατέθηκαν απόψεις για τη βελτίωση λειτουργίας του ιατρείου Οινουσσών. Πραγματοποήθηκε επίσκεψη στο Μουσείο του νησιού, όπου η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας ξεναγήθηκε από το Δήμαρχο Οινουσσών και γνώρισε τη ναυτική ιστορία του τόπου.

Επιπροσθέτως, στα πλαίσια ενημέρωσης και βελτίωσης των υπηρεσιών φροντίδας υγείας, 24 & 25 Σεπτεμβρίου 2021, η 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς & Αιγαίου οργάνωσε δραστηριότητες και εκδηλώσεις στη Χίο σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) και με την εθελοντική προσφορά των στελεχών του Εθνικού Κέντρου PHTLS. Η Πανδημία Covid 19 βρίσκεται σε εξέλιξη και φαίνεται να μονοπωλεί το ενδιαφέρον τόσο της κοινωνίας όσο και της επιστημονικής κοινότητας, όμως υπάρχουν και άλλες απειλές για τη δημόσια υγεία που έχουν τεθεί στο περιθώριο και υποτιμούνται.
Διενεργήθηκε το 7ο εκπαιδευτικό σεμινάριο Προνοσοκομειακής Αντιμετώπισης Τραύματος (PHTLS), όπου συμμετείχαν διασώστες του ΕΚΑΒ και εργαζόμενοι της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας ιατροί, νοσηλευτές, πληρώματα ασθενοφόρου Κέντρων Υγείας, Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων και Περιφερειακών Ιατρείων του Βορείου Αιγαίου.

Εξειδικευμένη Ομάδα Ελέγχου Λοιμώξεων με τον καθηγητή Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας Θεοκλή Ζαούτη πραγματοποίησαν συμβουλευτική επίσκεψη στο Γ.Ν. Χίου «Σκυλίτσειο», ενώ η ανωτέρω δράση πλαισιώθηκε με ενημερωτική εκδήλωση η οποία εστίασε στις «Ηχηρές Και Σιωπηρές Πανδημίες». Κύριοι εισηγητές ήταν ο καθηγητής Θεοκλής Ζαούτης, ο οποίος ενημέρωσε για τις επιπτώσεις της νόσου COVID-19 στον πληθυσμό και τη σημασία του εμβολιασμού, η Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ελέγχου Λοιμώξεων(ΕΕΕΛ) Αγγελική Καραΐσκου η οποία εμβάθυνε στο αντικείμενο της πρόληψης λοιμώξεων και της μικροβιακής αντοχής και η Αναστασία Ζυγούρα Διευθύντρια Αναισθησιολογίας στην Ιατρική Υπηρεσία του ΕΚΑΒ Αθήνας που ενημέρωσε για την «σιωπηρή πανδημία» του τραύματος, τη σημασία της αλυσίδας επιβίωσης και την ανεκτίμητη αξία της εμπλοκής των μελών της κοινότητας ως πρώτος κρίκος της αλυσίδας.

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, κ. Μίνα Γκάγκα, ο Διοικητής της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου κ. Χρήστος Ροϊλός και ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ – ΚΕΠΥ κ. Νικόλαος Παπαευσταθίου.